Štěstí přeje připraveným

Domácí burákové máslo - pochoutka na cesty

15.08.2010 16:05

Burákové máslo známe převážně  z amerických filmů, a bereme to spíše jako výstřelek. Pravda je ale taková, že i u nás známe plno arašídových a lískooříškových krémů viz nuttela, nugeta atd. Svoje první burákové máslo jsem ochutnal z amerických MRE vojenských jídel a popravdě mi moc chutnalo. Ve zkratce, je chutné, mírně slané,ikdyž v celkovém součtu spíše do sladka. Spojuje vysoký obsah bílkovin a energie, takže ideální jídlo s vysokým obsahem kalorií. Nevýhoda je, že arašídy jsou silným alergenem, takže nepoživatelné lidmi s alergií. V konzistenci másla se dá namazat na pečivo nebo sušenky, popřípadě na pečení, do salátů, zmrzlin atd. Jenže kupte si sklenici v obchodě za 90 korun. Takže jsem našel recept a vyzkoušel ho vyrobit doma.

 

Recept říká:

3 hrnky arašídů

1 lžička soli

1 lžíce cukru

volitelně pak lžíce medu místo cukru, možnost arašídy použít i s hnědou slupkou, popřípadě je krátce opražit, anebo kvůli lepší jemnosti přidat olivový nebo arašídový olej, což je ale zbytečné.

 

 

Moje varianta jsou pouze arašídy a sůl, koupil jsem rovnou solené a přes misku se z nich část soli oddrolí či odpadá.

 

 

Na začátku

 

 

Po půlminutě na nízké otáčky, konzistence posypky, nic nenaznačuje, že z toho bude máslo

 

 

Po dalších dvou minutách je potřeba seškrábnout kousky přilepené na stěnách, směs se sekáním zahřívá, začíná se lesknout a krásně vonět. Jedeme na vysoké otáčky.

 

 

Další dvě minuty a máme základ másla, směs je hrubě rustikální, ale chci docílit úplně hladké konzistence.

 

 

Další dvě minuty a je to, krásné burákové máslo. To co se leskne je arašídový olej, takže opravdu netřeba přidávat žádný olej na začátku.

 

 

Dvě minuty jen pro krásu, celkem 8-9 minut

 

 

Sekáním se nám to krásně zahřálo a máslo se táhne a pronikavě voní.

 

 

V krabičce vydrží údajně až dva měsíce. Ale komu by tak dlouho vydrželo. Časem se začne oddělovat arašídový olej, buď ho odeberte na vaření nebo jen zamíchejte zpět.

 

 

Nic víc než toustový chléb není po ruce, tak první košt na americký způsob. Bál jsem se, že to bude příliš slané, ale chuť je jen decentně slaná a spíš hraje do sladka. Určitě část odeberu a smíchám s lžící medu (varianta do sladka) nebo s cukrem a kakaem na vaření (nugeta).

 

Použil jsem 2x200g solených arašídů za celkem 32 korun a to se vyplatí :-) teď bokem ten teleshoping, burákové máslo se hodí všude tam, kde byste se například kvůli vysoké letní teplotě báli brát máslo klasické. Zasití víc než máslo klasické a i při vyšší kalorické hodnotě lidé nemají tendenci se jím přejídat, pokud tedy není zrovna čerstvě připravené. Například už vím, jak udělat domácí zmrzlinu s příchutí snickers. A malé varianty jak a s čím burákové máslo konzumovat. Klasicky na pečivu, topince, sušence nebo piškotu, s možností přidání vrstvy marmelády nebo džemu. S jablkem nebo se zmrzlinou, do zálivek na salát a i k masu na pečení. Fantazii a chuti se meze nekladou.

 

Bon apetit

 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode