Štěstí přeje připraveným

Lihový vařič

02.03.2010 21:13

Lihový vařič pracuje na principu spalování hořlavých tekutin jako technický líh, ale v klidu poslouží třeba i hořlavá leštěnka nebo iron. Tyto tekutiny se mohou zapálit přímo nebo se může využít hoření jejich par, což je vlastnost, kterou budeme demonstrovat u prvních vařičů.

Pro první typ budeme potřebovat plechovku jako je například od Redbullu. Pomocí knížky a fixu si od spodu i od vrchu namalujeme kruhy obr. 1, podle kterých pak plechovku rozdělíme, vznikne spodní a horní část, které jsou stejně vysoké,horní díl se ještě vyřízne a střed se rozstřihne na závětří obr.2. Spodní díl bude sloužit jako nádoba na hořlavé palivo, vrchní díl se nemusí aplikovat, ale je to lepší z důvodu tvrdšího okraje a lepší stability. Tyto dvě části se sesadí dohromady, pokud to nepůjde, tak se musí díl, co není nádobkou, trochu nastřihnout. obr. 3. Takto sesazený vařič je možný použít pouze při přímém zapálení tekutiny a navíc se musí připravit podstavec pro ohřívanou nádobu. Tento krok ale vyřešíme tím, že do horní části obvodu vytvoříme perforaci. Tyto dírky můžete buď vyvrtat, nebo vycvaknout třeba kancelářskou děrovačkou a budou sloužit jako trysky obr. 4. Tím se eliminuje potřeba podstavce pro nádobu.

 

Dalším typem je vařič vyrobený ze dvou spodků od plechovek, kdy se sesadí jako na obr.1 (nádobková část je lepší jako vnitřní), poté pomocí připínáčku se po obvodu vytvoří perforace pro trysky obr. 2 a nakonec se na vrchní straně buď pomocí připínáčku nebo třeba vrtačky vytvoří plnící otvor obr.3. Tento vařič je trošku těžší zapálit, jelikož se musí tekutina ve vařiči trochu nahřát, aby se palivo začalo odpařovat. Je dobré trochu paliva nalít kolem vařiče a pomocí toho celý vařič zapálit.

 

Pro ilustraci uvádím i ukázky hoření a ohřívání. V prvním případě jsem ohříval nerezový hrnek, v druhém případě alu láhev ala SIGG.

V ideálních podmínkách se 0,3 litru studené vody ohřeje asi za 4,5 minuty za 4cl spáleného paliva , ale účinost se zvedne asi o 30 procent, pokud použijete pokličku.

Výhody - skladnost, hmotnost, pořizovací cena, dostupné palivo, vhodné na letní měsíce

Nevýhody - omezená funkčnost v mrazu, kdy se varu třeba nedočkáte, tepelná výhřevnost je asi poloviční než u plynových vařičů

 

A na závěr porovnání s komerčním výrobkem, proti němu čtvrtinová hmotnost a navíc použití i bez podstavce, což u toho komerčního nelze, jelikož by nádoba udusila trysky nelogicky vedené vzhůru místo do stran.

 

UPDATE: Test lihového vařiče v ideálních podmínkách

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode