Štěstí přeje připraveným

Domácí máslo - cesta za prvosurovinou

11.09.2011 22:41

Přiznám se bez mučení, že si rád pochutnám a rád vařím. Bohužel zrovna u másla je současná situace šílená, buď je máslo levné, ale zase je z celé EU tzn. ne úplně čerstvé, nebo je dobré, ale zase drahé. Proto jsem se začal zajímat z čeho se vlastně vůbec máslo dělá a jak se zpracovává. Máslo se dělá ze smetany, nic víc. Jen je potřeba z ní oddělit všechen mléčný tuk. Vezmu to trochu vědecky, mléčný tuk si představte jako balónek napuštěný vodou a při výrobě másla se snažíme docílit toho, aby vrstva chránící ten tuk praskla a my jsme dostali co nejvíce tuku k sobě. Kolem těch balónků je samozřejmě i voda, což v našem případě bude pak výsledný produkt podmáslí. K docílení toho, aby to snadněji praskalo potřebujeme mít smetanu pokojové teploty a ať se vám to nebude zdát, tak potřebujeme smetanu lehce zakyslou. Oboje nám naruší všechny balónky a snadněji pak získáme více másla. Každopádně zakysnutí si můžete vyrobit tím, že necháte smetanu několik hodin (6-10) na kuchyňské lince. 

 

Smetanu potřebujeme vždy minimálně 30 procent tzn. na šlehání, čím ale tučnější tím lepší. Tady je spousta prostoru pro nákup mléka z automatu a sběr smetany. Pro moje účely jsem použil poprvé 0,5l smetany z Tesca a podruhé 0,2l smetany Kunín. Tak jdeme na to, protože to bude rychlovka.

 

Potřebujeme jen mísu, šlehač a 0,5l smetany (0,25l/14,90,-) a šleháme

 

 

Nejdříve máme krásnou šlehačku, barva je krásně bílá

 

 

A když jí přešleháme, tak začne hrudkovatět a zabarvovat se do žluta

 

 

Bingo, máme máslo asi za 7 minut

 

 

Přes cedník vybereme a vymačkáme vodu/podmáslí, ideální je zabalit do plátna a vyždímat želbohu nevlastním

 

 

Pak máslo ještě propláchneme pod studenou vodou, aby šlo všechno podmáslí pryč

 

A po posledním vyždímání dáme na talíř/misky a můžeme mazat

 

 

Takto to vypadá druhý den po ztuhnutí. Absolutní lahůdka, z 0,5l smetany mám zhruba 200-220g másla za 30 korun a přesně vím, že v tom není žádná sračka

 

 

Druhá varianta je jednodušší, stačí nám jen zavařovačka a jedenkrát za vteřinu proklepnout.

 

 

Za 3-4 minuty mám máslo

 

 

Zbavíme se podmáslí(nezakysané do kafe, zakysané do kvásku/kynutého těsta atd) Opět proklepeme a zase slijeme podmáslí.

 

 

Nakonec propláchneme vodou

 

 

Vyždímáme a servírujeme.

 

Možná se to zdá jako zbytečnost, ale tu chuť prostě ničím nenahradíte, můžete přidat další ingredience a vyrobit bylinkové máslo, každopádně s tím pořádně zamachrujete. Přitom nejde o nic složitého. Takže si nechte chutnat.

 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode