Štěstí přeje připraveným

Kimči - pekelně dobrý hubopal

31.10.2013 22:46

Moc se to o mě neví, ale díky dědovi jsem docela dlouhou dobu vyrůstal v Koreji, respektivě v Severní Korei :-D Ano přátelé, v té zlé komunistické Korei. A díky mojí babičce jsem se naučil jíst tamní jídla. Věc, kterou pak i následně po našem příjezdu zpět do vlasti babička dělala, bylo kimči. Neznáte? Je to vlastně kvašené zelí. Rozdíl je ovšem v tom, že my do toho místo čínského zelí dáváme zelí klasické a nedáváme tam tolik pálivé pariky. A to je na tom právě to super. Vlastně super je celá ta příprava, protože pokud se naučíte princip, tak pak mléčně zkvasíte cokoliv :-D A hned máte know-how jak snadno a efektivně uchovat zeleninu na zimní období.

 

Receptů na kimči (kimchi, kim-chi ať si každý vybere google snese všechno) je plno, jenže ani jeden není ten pravý jediný, použijte to, co máte rádi anebo to, co je momentálně nejlevnější. Sami Korejci znají xy kombinací. Základem je čínské zelí nebo bílá ředkev. Následně pak se může přidat porek, cibulka, česnek, zázvor, kapusta, vlastně cokoliv zeleného nebo pálivého. Křen nevyjímaje.

 

Teď trochu teorie, zelí kvasí pomocí mléčného kvašení, anaerobního tzn. bez přítomnosti vzduchu. A to je vše, je to reakce, kdy mikroorganismy (ty správné) za nás rozštěpí jednoduché sacharidy a vytvoří chuťově suprovou kyselinu mléčnou + ještě pár dalších věcí jako trochu CO2 a tak. Tyto látky pak zabrání klasickému rozkladu a zakonzervují zeleninu na velice dlouhou dobu. Minimálně přes zimu.

Kdo mi bude tvrdit, že to smrdí, tak nemá pravdu, kimči voní. Silou a vitalitou. No a taky fermentovaným česnekem.

Takže jdeme na to

Na 2 litrovou hermetickou sklenici (jde i v klasických šroubovacích zavařovačkách) budeme potřebovat:

2 střední hlávky čínského zelí nakrájet podle libosti

3 stroužky česneku utřít nebo prolisovat

kousek zázvoru taktéž prilosovat nebo nastrouhat

1mrkev nakrájet na plátky nebo nastrouhat

1 jablko nastrouhat nahrubo

sůl - na půlku hlávky asi jednu lžíci

chilli - buď čerstvé nebo zase na půl hlávky jednu lžíci +- podle chuti sušeného. Já rád fakt extra

zeleninu jako cibulky, porek atd podle chuti

 

Postup: je více možností, ale popíši tu moji

Zelí zbavíme vrchních hnusných listů. Rozpůlíme a opláchneme. Vše nakrájíme nebo nastrouháme, dáme do mísy (klidně nadvakrát) a přidáme sůl a chilli jakožto i ostatní koření a přísady dle chuti. N8sledně rukou vše důkladně promícháme a promačkáme. V některých postupech je potřeba dávat do slané vody a tak, ale tohle funguje taky a je s tím méně crcání. Když máme promačkáno, tak napěchujeme do ideálně hermetické lahve. Pěkně pěchujte až po okraj a pěstí pořádně zmáčknout. Pamatujte "anaerobní - bez přítomnosti vzduchu" takže to zmáčkněte. Pak to zavřete a ještě předtím tam strčte něco, co udrží zelí zmáčklé. Já použil plastovou mističku, která dnem drží zelí a vršek je zmáčklý o víčko. Máte možnost se rozhodnout, buď na týden do lednice nebo to nechat na 2 dny při pokojové teplotě a už si na tom můžete pochutnat.Ale čím déle necháte kvasit, tím lépe to chutná. Co jedině mějte na paměti, že zelí se musí zalít vlastní šťávou až po okraj. Aby bylo komplet ponořeno. Jinak tam mohou vznikat plísně a může vám to začít hnít. Pokud se to nedaří, tak udělejte roztok 1 lžíce soli na 1 hrnek vody a dolejte.

 

 

Přeji vám pošušnáníčko

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode