Štěstí přeje připraveným

Solární nabíječka a měnič - konečně pořádné watty

01.10.2012 21:08

Zdravím přátelé,

 

trvalo to déle, ale konečně mám pořádnou nabíječku, která má už reálnou schopnost nabít smartphone či jiné přístroje. Srdcem je DC/DC měnič R-785.0-1.0, který na výstupu dává stabilizovaně 5V jako z USB a to až do výkonu 5W. Což už je reálná hodnota, kterou dostáváte z běžných síťových nabíječek. Samotné zapojení je jednoduché, na vstup a zem zapojíte vstupní stejnosměrné napětí a na výstupní pin a zem zase napětí výstupní. Nic víc není v podstatě potřeba, každopádně jsem googlil ten integrovaný obvod a našel jsem stránku, kde Sakul doplnil zařízení o LED indikaci, vypínač popřípadě o ochranu proti přepólování vstupního napětí. Nemá cenu kreslit zapojení, radši rovnou navštivte https://www.sakul.cz/elektronika-mini_menic.php , jelikož je tam vše krásně popsáno a Sakul i přímo může dodat vše potřebné jako stavebnici. 

 

Jak jsem zmínil ve videu, napájení měniče je přes solární panel trochu omezeno nutností neustálého zapojení mobilu, což někdy nemusí být to pravé ořechové. Ideální je nabíjet nějaký akumulátor a z něho pak dobíjet veškerá zařízení. To se dá zařídit tak, že k solárnímu panelu zakoupíte i regulátor a následně přes něj budete nabíjet 12V baterii, kterou pak můžete zapojit do měniče a vesele dobíjet. Nebo si setrojíte/zakoupíte atd přímo hotovou solární nabíječku taktéž od Sakula https://www.sakul.cz/elektronika-solar_charger.php

 

Zde pak video jak to může vypadat

 

 

Vše zakoupeno v prodejně GME, panel 12V/5W asi 360,- integrovaný obvod asi 200,- žádné extra náklady a skutečně to funguje. Teď se těšim až Sakul otestuje solární nabíječku výkonově určenou i k nabíjení notebooků a podobných přístrojů.

 

Enjoy

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode